Programajánló
 • A sportolás szerelmeseinek
 • A természetbúvároknak
 • A kultúrakedvelőknek
 • A család apraja-nagyjának
 • AZ EGSZSEGERT
 • Taborok

A sportolás szerelmeseinek

 • télen a lovasszán, sízés, szánkózás, hódeszkázás
 • nyáron lovaglás, túrázás, kerékpározás, quadozás

A természetbúvároknak

Madarasi Hargita

Madarasi Hargita hegység a Központi Hargita legmagasabb csúcsa a maga 1801 m magasságával. A környéken, ahogy az a keleti kárpátok vulkáni vonulatára jellemzo gyakoriak a kénhidrogénes és széndioxidos gázömlések, a kaolin, a pirit és az érc képzodmények.

Gyilkostó - Békás szoros

A Gyilkostó az ország egyik legszebb tava, székelyföld természeti ritkasága amely a víz alatti fenyoerdo maradványból adódik. A tó 1837-ben keletkezett: a tó keleti szélén emelkedo Gyilkos-ko oldalából az agyagos lejtotörmelék hegyomlásként zúdult alá, ez eltorlaszolta a Békás patak vizét.

A Békás szoros a Keleti Kárpátok legnagyobb hasadékvölgye. A szorosban sétálva 200-300 m magas sziklafalak tornyosulnak a gyalogos fölé.

Tusnádfürdo - Szent Anna tó

Tusnádfürdo országos és nemzetközi hírnek örvendo látványosság, alcsíki medence egyetlen városa. Ezt a címet gyógyfürdoinek, ásványvizeinek, borvízforrásainak köszönheti.

A Szent Anna tó európa egyetlen nagyméretu, épen maradt vulkáni krátertava. Élovilága szegényes ami csökkent ásványianyag tartalmáról tanuskodik, kráter 950 méteres szintig mélyed.

A Nagycsomád ikerkráterének másik részében a Mohos-tó medencéje helyezkedik el. A Mohos-tó a folyamatos feltöltodés eredményeként mára egy egészen különleges havasi tozegláppá, úgynevezett felláppá vált. A Mohos-tó növényvilága is nagyon különleges, a mohafélék húsz fajtája és a hatmatu négy fajtája mellett olyan növényritkaságok is fellelhetok itt, mint például a gyapjúsás, a tozegrozmaring vagy a tozegáfonya.

Bálványosvár romja a fürdotol háromnegyed órányira, egy 1029 m magas hegycsúcson található. Az Apor-nemzetség birtoka volt, sok monda, néphagyomány fuzodik hozza. Ezeknek alapján írta Jókai Mór a "Bálványosvár" címu regényét.

Parajd-i sóbánya - Szováta, Medve tó

Parajd sobányájáról híres község, jellegzetes havasaljai település. A sóbányában a látogatókat, az asztmás betegeket autóbusz viszi le.

Szováta európai híru üdülováros. Legnagyobb kincse a völgykatlanban fekvo medvetó, amely az ország legnagyobb hotároló tava. Alakja egy kiterített medveborhöz hasonlít.

A kultúrakedvelőknek

Homoródfürdo - Csíkszereda - Csíksomlyó, a kegytemplom látogatása - Gyímesek - Ezeréves határ

Homoródfürdo ma országos jelentoségu üdülotelep, bovizü borvízforrásokkal, Székelyudvarhelytol mindössze 18 km-re fekszik. Csíksomlyó 1567 óta a pünkösdi zarándoklatok helye, melynek központjában a Napba öltözött Asszonyt ábrázoló kegyszobor áll.

A Gyímesekben a csángók népszokásaival, kultúrájával ismerkedhetnek meg. A gyímesi szoros a Tatros völgyének legérdekesebb szakasza.

A történelmi határ ezen a szakaszon a Csülemér gerinc közelében ereszkedett alá, a Csülemér patak völgyében egészen a Tatrosba való ömléséig. Itt állították fel az 59. számú határoszlopot. Megtekintheto az egykori vámhivatal, a fináncok épületeinek romjai és régi ráktárhelyiségek alapja.

Székelyudvarhely, múzeum - Székely Támadt vár - Jézus Szíva-kápolna - Szejkefüdo - Orbán Balázs sírja

Székelyudvarhely történelme a Csicser, a Budvár, a Székely Támadt vár és a Szentmiklós hegy közé ékelodik. Legosibb történelme a Budvárnak van melyet a legenda szerint a hun királynak, Attilának a testvéröccse Buda épített, és amelyet 1241-ben a tatárok leromboltak.

A Székely Támadt vár maradványa amely egykor kolostor volt, a központban található. 1562-ben János Zsigmond idejében, fellázadt a székelység, de a lázadás kudarcba fulladt. Innen ered a vár elnevezése. Hargita megye muemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) muemléképületként szerepel. Székelyudvarhely déli bejáratánál, a Szálvátor-hegy (Köszöruko) végzodésében, a Nagy-patak völgye alsó szakaszán, az egykori Gyárosfalva területén, a gyógyító források közelében egy kis imaház, védofallal körülvett templomocska húzódik meg. Ez a Jézus-kápolna vagy más néven Jézus Szíve-kápolna, Szentszív-kápolna.

Szejkefürdo Székelyudvarhely szabadido központja és üdülotelepe. Neve összefonódik Orbán Balázs nevével akinek sírhelye is itt található. Ivókúrára alkalmas petróleumos borvize, kénes melegfürdoje és gyógyiszapja van.

Farkaslaka, Tamási Áron síremléke és szüloháza - Korond, a fazekas kirakodóvásár - Parajd, sóbánya - Szováta, Medve tó

Farkaslaka és Tamási Áron eggyé nott a hely- és környékbeliek tudatában. A külföldön is ismert író sírját és az emlékmuvet naponta felkeresik, a Tamási emlékház foként a nyári idényben látogatott.

Korond a sóvidék egyik leghíresebb települése, neve elválaszthatatlan a népi kerámiától, a népi fazekasság, egyik erdélyi központja. Parajd sobányájáról híres község, jellegzetes havasaljai település. A sóbányában a látogatókat, az asztmás betegeket autóbusz viszi le.

Szováta európai híru üdülováros. Legnagyobb kincse a völgykatlanban fekvo medvetó, amely az ország legnagyobb hotároló tava. Alakja egy kiterített medveborhöz hasonlít.

Brassó, Fekete templom

A család apraja-nagyjának

 • A Balu park páratlan szépségű környezetben épült kalandpark másfél hektáron, 120 fára épített drótkötélpályával és 105 különböző nehézségi fokozatú játékelemmel várja kalandvágyó vendégeit.

AZ EGSZSEGERT

A hargitafurdoi Mofetta -VILÁGSZERTE RITKASÁG SZÁMBA MENÖ TERMÉSZETES GYÓGYITÓ GÁZŐMLÉS !
Mofetta Akcio !

7 ejszaka, felpanzios ellatassal , Mofetta berlettel - 735 RON/50.340 HUF 01.07 - 01.09.2013 idoszakban illetve 565 RON/ 38.700 HUF 02.09 - 30.10.2013 kozott.


A mofetta, vagy széndioxid szárazfürdő ,egy olyan geológiai jelenség, amely során a föld alól a késői vulkáni működés következtében nagy koncentrációban színtelen szén-dioxid gáz áramlik fel.
Tobb mint kétezer éves múltra tekint vissza, az erdélyi népi gyógyászat már 600 éve használja.
Az első „hivatalos”, műemlékké avanzsált mofettázó termeket az 1880-as években egy kovásznai gazda hozta létre, amikor ismeretlen okból hullani kezdtek az állatai.
Az állatorvos megállapítását követően – miszerint az épület alatt gázkitörések vannak – két faházat épített udvarán, az egyiket Hölgyek, a másikat Urak felirattal; ez lett a Bardócz-mofetta, amely a mai napig nyitva áll a látogatók előtt.
Hargitafürdőn a 19. század elején fedezték fel a széndioxiddal együtt száraz gáz formájában kiáramló kénhidrogén gőzölgéseket, s ezek közül két mofettában rendszeres kezelés végezhető.
Vegyi összetételuk :

 • 99 % széndioxid
 • 0,9 % kénhidrogén
 • 0,1 % radioaktív elemek (Radon)

A Mofetta hatásmechanizmusa

A mofetta kezelés módszere a sokévi tapasztalat és egyes kutatók vizsgálatai alapján időben, 1o- 28 alkalom kell, hogy legyen.
Meleg és bizsergető érzést vált ki,az egyes ülések időtartama kezdetben 15 perc, kétszer naponta majd 5 percet emelve, maximum fél órát tarthat, ahhoz, hogy kellő gyógyhatást érjünk el.
A kúra csak szakorvosi javaslatra folytatható.
Hat betegségcsoportban mutatták ki kedvező hatását, a jelenlegi nyilvántartás szerint 54 betegség kezelésére alkalmas
A kezelések során a szén-dioxid átszűrődik a szövetekbe, így kedvező hermodinamikai hatást fejt ki :

 • a perifériás keringésre és mikrocirkulációra
 • a szívműködésre
 • csökkenti a vérnyomást
 • tágítja az arteriolákat
 • megnyitja az arteriovenozus anasztomozisokat
 • javítja a vér oxigén telítettségét
 • fokozza a sejtek anyagcseréjét, segíti a szervezet méregtelenítési folyamatát
 • erősíti az immunrendszer működését
 • kiválóan alkalmas stresszoldásra és regenerálódásra
 • teljesítményfokozó hatása miatt egyfajta természetes doppingszerként viselkedik.

Tobb eves tapasztalat es statisztikak szerint azok a betegek, akik évente két kúrát csinálnak több mint 90 százalékuknál sikerült egészségjavulást elérni.A mofetta hatására csökkent a kórházi kezelések száma, a betegek 94 százaléka részben vagy teljesen megszabadult a súlyos érszűkület okozta kínzó fájdalmaktól.A kedélyállapot javulásáról 90, a teljesítőképesség növekedéséről 76, a lábzsibbadás érzetének csökkenéséről 69 százalékuk nyilatkozott. A betegek zöme fél-egy évig érezhetően és látványosan jobban volt, és mellékhatásokról eddig egyikük sem számolt be.

Több évtizedes tapasztalatok alapján a Mofetta javallatai:

 • Az artériás rendszer betegségei:

Az alsó végtagok idült obliteratív verőérbetegsége ,Fontaine II - III – IV. Stádium , helyreállító érműtét , szimpatektomia, katéteres értágítás,stent implantáció után ,műtétre nem alkalmas esetekben.
Diabéteszes angiopátia
Angioneuropathia (vizelettartási rendellenességek)
Thoracic outlet szindróma
Raynaud szindróma, Buerger kór
Progresszív szisztémás szklerózis

 • A vénás rendszer betegségei:

Krónikus vénás elégtelenség, posztrombotikus szindróma
Renyhén gyógyuló végtagfekélyek
A nyirokkeringés zavara

 • Speciális reumatológiai kórképek:

Perifériás keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek
Trauma utáni szövődmények, renyhe kalluszképződés
Sudeck szindróma
I-II. fokú fagyás

Nem javasolt a kovetkezo esetekben :


Keringési problemak :
-kis-és nagyvérköri pangás
-súlyos szívritmuszavar
- instabil angina pektorisz
- szívinfarktus után 3 hónapig
- Hypertonia 200/100 Hgmm (26,7/13,3Pa) tenzió felett
- súlyos renális szövődmények
- szemfenéki vérzés
- vérző nodus haemorrhoidalis
- thromboflebitisz, phlebothrombozis után 3 hónapig
- nagyfokú vérzékenység
- súlyos légzési elégtelenség
-Cerebrovaszkuláris inzultus után 3 hónapig
-Eszméletvesztéssel járó betegségek
-Tetánia
-Együttműködési készség hiánya
-Acídózissal járó anyagcserezavar
-Basedow-kór (kezeletlen)
-Rosszindulatú daganatok (nem szanált esetben)
-Heveny gyulladásos betegségek (köszvényes roham)
-Alsó végtagok kiterjedt gangrénája (ujjakra lokalizálódó kis kiterjedésű trófikus elváltozásoknál szoros érsebészeti együttműködés mellett megkísérelhető a kezelés).
-Terhesség és menstruáció
-14 év alatt
 

Taborok

Színjátszó hét , július 6 -től 11-ig Domokos Erika szinesznovel a csikszeredai Szinhaztol

Játék, pantomim, improvizáció,önálló jelenettervezés, mimika, díszlettervezés, kiejtés, hangtechnika és helyes beszéd.Mindezek melett új barátokat ismerhettek meg, este bulikat szervezünk .Ha érdekel a színjátszás, vagy csak szeretnéd kipróbálni magad, szeretettel várunk.Részese lehetsz egy darab elkészítésének,miközben elsajátíthatod a gyermekszínjátszás alapjait. A tábor zárásaként bemutatjuk az elkészített színdarabot, amire szeretettel várjuk a családodat, barátaidat is

Kézműves hét, július 13-tól 18 -ig , a “BARABAS ZSOMBOR HAROMSZEKI KEZMUVES EGYESULET kozremukodesevel

A kézműves foglalkozasok alatt az alkotás örömét tapasztalhatjátok meg: kis csoportokban, képzett és ötletes oktatokkal próbálhatod ki a gyöngyfűzést, gipszfestést, maszkok készítését, batikolást, papírmasékészítést, nemezelést és még sok más kreativitást és kézügyességet fejlesztő foglalkozást. Minden eszközt biztosítunk az órákhoz, neked csak a jókedvet kell elhozni, az elkészített műveket pedig természetesen haza is viheted magaddal, így örök emlék marad a tábor!

Mindket tábor alkalmával rövid erdei túrázások Hargitafürdő környékén,maszkalas a “Balu” Elmenyparkban, közös szalonasütés, tokánykészítés és sok játék vár rátok.

Részvételi díj: 350 lej / fő (szállás, étkezés, program biztosítás